6 x lezen, luisteren en vertellen voor kinderen

Nieuwe balpen in de aanslag, maagdelijk witte schriften klaar om volgeschreven te worden, schoolboeken gekaft. Bij een nieuw schooljaar horen ook vrije woensdagnamiddagen, en die willen wel eens het perfecte moment voor een boek zijn. Dus, zie hier: 6 kijk-, luister- en leestips in de categorie ‘(voor)leesplezier gegarandeerd’.

Rindert Kromhout & Gerda Dendooven, ‘De gouden lijst’ (Leopold (3+), 2016)

Rindert Kromhout en Gerda Dendooven zijn geen onbekende namen in prentenboekenland. Hun nieuwste worp gaat over een echtpaar dat alles heeft – twee ondeugende kinderen, een fraai huis, een grote tuin en een fijn beroep – maar nog naar één ding verlangen, een schilderij. Ze vragen een schilder om van de gouden lijst aan hun muur ‘een mooi, kleurig schilderij waar we blij van worden’ te maken, maar die kleurt letterlijk buiten de lijntjes en gaat aan de slag met de rest van de huisraad. Onder het motto: alles kan een kunstwerk zijn. Als je maar met open blik kijkt.

Marc Janssen, ‘Niets gebeurd’ (Lemniscaat (4+), 2016)

In dit vrolijke debuut overpeinzen Niek en Saar hun ogenschijnlijk oersaaie dag. Ze plukten een appel, floten een liedje, luisterden naar de vogels … maar er gebeurde niets spannends. Of toch? De dromerige illustraties brengen een ware fantasiewereld tot leven, die de grens tussen droom en werkelijkheid doet vervagen. Voor kinderen (en ouders) met een oneindige verbeelding in het leven van alledag.

Kyo Maclear & Isabelle Arsenault, ‘Virginia Wolf’ (De Eenhoorn (5+), 2016)

Een baaldag? Hét moment om Virginia Wolf te lezen! Dit prentenboek in zoete, fijnzinnige taal met expressieve illustraties toont hoe je een somber iemand liefdevol weer opvrolijkt. Virginia, de zus van Vanessa, wordt wakker in een wolfse bui, boos en grommend. Het enige wat ze wil, is wegvliegen naar de droomplek Bloesembes. Wanneer ze slaapt, schildert Vanessa bomen met cupcakes, een ladder en een schommel op de muur. Virginia ontwaakt, én ze wil meedoen!

Fijne knipoog voor volwassenen: het verhaal is losjes gebaseerd op het leven van Virginia Woolf en haar zus Vanessa Bell.

Inge Misschaert & Seppe Van den Berghe, ‘Duifje’ (De Eenhoorn (8+), 2016)

Een magisch verhaal vol ingehouden emoties, tijdsprongen en paginavullende illustraties, dat doet nadenken over de vluchtelingenproblematiek. Het dorp waar Beer woont is door vooroordelen in twee gesplitst. Hij woont in Zonder, de andere dorpshelft heet Met. Zonderlingen en Metters leven al jarenlang in ruzie, hoewel niemand meer precies weet waarom. Op een dag duikt Duifje op: ze is een vreemde vogel, komt van ergens, maar hoort nergens. Ze verblijft op de grens van Zonder en Met, tot ze weggestuurd wordt, maar tot ieders verbazing ontpopt ze zich tot vredesduif.

Even meer zin om te luisteren dan te lezen? Dan is een hoorspel of verteltheater iets voor jou! Of misschien organiseert jouw bibliotheek wel een voorleesuurtje?

Het Geluidshuis, ‘De Bokrokker’ (8+, 2016)

Deze ludieke uitgeverij maakt Heerlijke Hoorspelen met toeters en bellen, zoals De Bremer stadsmuzikanten, De vlo en de professor en De wilde zwanen. Ook houden hun kijk-, luister- en voorleesverhalen kinderen uren zoet, de reeks rond Kabouter Korsakov bijvoorbeeld. Voor thuis in de zetel of als achterbank-entertainment op vakantie!

En dit jaar verscheen dus De Bokrokker, een boek én hoorspel boordevol grappen en liedjes, gemaakt in samenwerking met Bokrijk en ingesproken door onder meer Bart Cannaerts en Vic De Wachter. In dit knotsgekke historische verhaal komt Hendrik de Smet, de allerbraafste smid van Bokrijk, terecht bij de Bokkenrijders. Hoe kon dat ooit gebeuren?

Agnes Guldemont & Carll Cneut, ‘Mijnheer Ferdinand’ (De Eenhoorn (10+), 2016)

Kamishi-wat? Kamishibai! Een eeuwenoud Japans verteltheater dat voorlezen combineert met theater. In een houten kastje, dat doet denken aan een poppenkast, toon je als verteller grote prenten terwijl je het verhaal voorleest. Een interactieve, speelse manier om kinderen een boek in te trekken!

De Eenhoorn gaf dit jaar Mijnheer Ferdinand van bekroond illustrator Carll Cneut in kamishibai-vorm uit. Een filosofisch verhaal dat doet beseffen dat we alles onder onze neus hebben om eenvoudig gelukkig te zijn. Mijnheer Ferdinand is op zoek, maar weet niet naar wat, en daar wordt hij heel treurig van. Hij belandt doodmoe op een bank in het park, waar hij ontdekt dat als je verwonderd naar de dingen kijkt, ze nooit hetzelfde zijn. Daarna, op weg naar huis, vindt hij zijn levenslust terug.

Geplaatst door

Liesbeth is schrijver en verhalenmaker. Schrijft (over) literatuur en ander lekkers.