De 5 romans van najaar 2016

Einde Boekenbeursbezoek 2016. Aan de uitgang graai ik nog een gratis flesje Grimbergen mee, dat samen met mijn vers leesvoer in de zakken van mijn fiets verdwijnt. Na een rood-geel-bruin-getinte fietstocht langs het Harmoniepark is het er: het fijnste deel van de Boekenbeurs. Want weer thuis komen de boeken behoedzaam uit hun dunne, bruine zakjes en nestelen zich op de plank. Ik snuffel en betast gretig, kies er één uit dat met mij mee mag. Fleecedekentje: check. Tas warme chocolademelk: check. Nieuw boek: 6 x check. En het échte feest kan beginnen.

Katrijn Van Bouwel, ‘De muze en het meisje’ (Prometheus, 2016)

Knack-columniste, improvisatieactrice en taxidermiste Katrijn Van Bouwel schreef een boek. En doet dat goed. Mila voelt een zeemzoete verliefdheid voor een kunstenaar: om nooit vergeten te worden, wil ze zijn muze worden en zich op doek laten vereeuwigen. Maar hoe geef je je écht bloot in het leven en de liefde, en wat is je eigen verhaal? Terwijl ze naakt poseert, observeren kunststudenten haar, maar zien haar niet. Ze beseft dat het grote in het kleine schuilgaat, dat ze zichzelf zal moeten vervullen. Een weelderig geschreven debuutroman over het menselijk lichaam, de liefde en zelfontplooiing. Met humor en sérieux, filosofie en lichtvoetigheid, een lichtpunt in de donkerte.

Marek Šindelka, ‘Anna in kaart gebracht’ (Das Mag, 2016)

Deze jonge Tsjechische auteur betovert met zijn wonderlijke mozaïekvertelling over de mysterieuze Anna. Ze wordt in kaart gebracht door haar te oude minnaar (een architect, designer van zijn eigen ego), haar grootvader met glazen oog en een schrijver die verhalen haat. Maar wie kent Anna écht? Wie laat zijn plattegrond van haar niet kleuren door vooroordelen en onzekerheden? Een roman met een originele invalshoek, over de weeffouten in de mens, die de onechtheid van alledag en de tijdsgeest van vandaag tegen het licht houdt.

Een gebrek werkt als een magneet, Anna, de mensen hebben heimwee naar gebreken. Het is allemaal veel te veilig, veel te schoon.

Jeroen Olyslaegers, ‘Wil’ (De Bezige Bij, 2016)

Wij, Winst, en nu Wil: Jeroen Olyslaegers lijkt steeds toegankelijker te gaan schrijven. Geïnspireerd door Louis Paul Boon, volks maar lyrisch, is Wil een beklijvende oorlogsroman voor iedereen. Tweede Wereldoorlog, de jacht op de joden in Antwerpen. Wilfried Wils – hulpagent en dichter in wording – schippert  tussen twee kampen: de collaborateurs (met Nijdig Baardje, zijn artistieke leraar) en het verzet (zijn collega Lode, de broer van zijn grote liefde, Yvette). Wils ontpopt zich tot tweezak, bekent geen kleur, is laf in zijn neutraliteit. Om te overleven. Maar wanneer is fout écht fout, en wat is er in onze tijd nog herkenbaar? Food for thought.

Kris van Steenberge, ‘Blindelings’ (Vrijdag, 2016)

Daar zat hij dan, Kris Van Steenberge, na zijn debuutroman Woesten, meteen winnaar van de Bronzen Uil én de Debuutprijs 2014. En daar was hij dan, Blindelings, de opvolger die alle verwachtingen inloste. Jonas, zoon van Abigaïl en Karel, groeit op in een gezin waar ambities, daden en dromen botsen. Elk vertellen ze hun waarheid, beetje bij beetje worden laagjes weggeschraapt. Dat zet aan tot doorlezen, maar wil je eigenlijk wel weten wat er achter dit gezin verborgen ligt? En kan je je leven in een andere richting sturen, wanneer je voor het ongeluk geboren lijkt? Rijk proza, maar tegelijk eenvoudige taal. Een verontrustend verhaal dat blijft plakken.

Stefan Hertmans, ‘De bekeerlinge’ (De Bezige Bij, 2016)

Nóg zo’n schrijver die na zijn laatste, Oorlog en terpentijn, met hoge verwachtingen te kampen had. Voor De bekeerlinge dook Hertmans de geschiedenis van het Provençaalse dorp Monieux in, waar hij zijn tweede woonst heeft. Hij stootte er op een artikel over een liefdesdrama ten tijde van de kruistochten: et voilà, de aanzet tot een nieuwe roman. Het werd een compilatie van historische feiten, zijn eigen reisverslag en een fictieve opvulling van de gaten in het verhaal.

En dat verhaal speelt zich af in de elfde eeuw, wanneer een voorname christelijke jonkvrouw haar Normandische familie, vanwege haar verboden liefde voor de joodse David. Na haar bekering neemt ze de naam Hamoutal aan, waarna haar vader haar laat vervolgen. In De bekeerlinge volg je de opgejaagde Hamoutal op haar tocht van Rouen langs Caïro naar Monieux.

Geplaatst door

Liesbeth is schrijver en verhalenmaker. Schrijft (over) literatuur en ander lekkers.