Over sinterklaasliedjes en vliegende pepernoten: 5 prentenboeken voor in de schoorsteen

‘Sinterklaas, ouwe dwaas, ruikt naar bier en geitenkaas.’ Mijn lief zingt sinterklaasliedjes vanuit de badkamer. Zucht. Willen wij dit jaar nog wat in onze schoen vinden en Zwarte – ahum, excuseer – Roetpiet geen handvol pepernoten naar ons hoofd zien keilen, zal er veel stroop aan de baard gesmeerd moeten worden. Of wortels uitgedeeld. Of flesjes bier klaargezet. Uiteindelijk horen wij best ook wel op die brave-mensen-lijst, hoor: wij lazen dit jaar dat het een lieve lust was, schreven zonder taalfouten en reisden af naar Spanje, uw land met haar heerlijke appelsienen. Dus lieve Sint, wanneer u daar zo – tijdens de nacht van 5 op 6 december – lichtvoetig over de daken loopt en ter hoogte van onze schoorsteen in uw zak graait: voor ons enkele prentenboeken graag, want wij waren dit jaar behoorlijk braaf.

Marc Janssen, ‘Niets gebeurd’ (Lemniscaat (4+), 2016)

In dit vrolijke debuut overpeinzen Niek en Saar hun ogenschijnlijk oersaaie dag. Ze plukten een appel, floten een liedje, luisterden naar de vogels … maar er gebeurde niets spannends. Of toch? De dromerige illustraties brengen een ware fantasiewereld tot leven, die de grens tussen droom en werkelijkheid doet vervagen. Voor kinderen (en ouders) met eenoneindige verbeelding in het leven van alledag.

Marie-Louise Gay & Gerda Dendooven, ‘Stella, Ster van de Zee’ (Querido (5+), 2016)

Toen Gerda Dendooven een foto in de krant zag, met daarop een vluchtelingkind dat in zee dreef, diende de inspiratie zich aan. En dat vluchtelingenthema schemert door in haar nieuwe prentenboek. Een visserkoppel vindt op een dag een klein meisje in hun netten. Zonder te weten wie ze is en waar ze vandaan komt, besluiten ze haar te houden: ze noemen haar Stella, Ster van de Zee. Maar Stella groeit en groeit, tot ze zo groot is dat ze boven het dorp uitstijgt. Zal ze bij hen kunnen blijven, en wil ze dat eigenlijk zelf wel? Een bijzonder vertederend verhaal over anders zijn, ergens thuishoren.

O jee, kijk daar, een voetje. En daar een handje. Met vingertjes. En nog een voetje. Man, dit is geen vis, dit is een mens.

Siska Goeminne & Riske Lemmens, ‘Ik was er altijd al’ (De Eenhoorn (5+), 2016)

Riske Lemmens maakte samen met Siska Goeminne een ontroerend verhaal over fantasie en geboorte – onder een zoet filosofisch dekentje – vergezeld van schimmige, dromerige illustraties en prachtige stadsportretten. Timon gaat op zoek naar ‘vroeger en langgeleden’: de tijd voordat hij geboren werd, toen zijn moeder nog een meisje was. In zijn gedachten zat hij als een vrolijk kikkervisje verstopt in haar buik of was hij de strepenpoes in de tuin. Mama zag hem misschien niet, maar één ding weet Timon zeker: hij was er altijd al.

Kyo Maclear & Isabelle Arsenault, ‘Virginia Wolf’ (De Eenhoorn (5+), 2016)

Een baaldag? Hét moment om Virginia Wolf te lezen! Dit prentenboek in zoete, fijnzinnige taalmet expressieve illustraties toont hoe je een somber iemand liefdevol weer opvrolijkt. Virginia, de zus van Vanessa, wordt wakker in een wolfse bui, boos en grommend. Het enige wat ze wil, is wegvliegen naar de droomplek Bloesembes. Wanneer ze slaapt, schildert Vanessa bomen met cupcakes, een ladder en een schommel op de muur. Virginia ontwaakt, én ze wil meedoen!

Fijne knipoog voor volwassenen: het verhaal is losjes gebaseerd op het leven van Virginia Woolf en haar zus Vanessa Bell.

Inge Misschaert & Seppe Van den Berghe, ‘Duifje’ (De Eenhoorn (8+), 2016)

Een magisch verhaal vol ingehouden emoties, tijdsprongen en paginavullende illustraties, dat doet nadenken over de vluchtelingenproblematiek. Het dorp waar Beer woont is door vooroordelen in twee gesplitst. Hij woont in Zonder, de andere dorpshelft heet Met. Zonderlingen en Metters leven al jarenlang in ruzie, hoewel niemand meer precies weet waarom. Op een dag duikt Duifje op: ze is een vreemde vogel, komt van ergens, maar hoort nergens. Ze verblijft op de grens van Zonder en Met, tot ze weggestuurd wordt, maar tot ieders verbazing ontpopt ze zich tot vredesduif.

Geplaatst door

Liesbeth is schrijver en verhalenmaker. Schrijft (over) literatuur en ander lekkers.