Over sinterklaasliedjes en vliegende pepernoten: 5 boeken voor in de schoorsteen

‘Sinterklaas, ouwe dwaas, ruikt naar bier en geitenkaas.’ Mijn lief zingt sinterklaasliedjes vanuit de badkamer. Zucht. Willen wij dit jaar nog wat in onze schoen vinden en Zwarte – ahum, excuseer – Roetpiet geen handvol pepernoten naar ons hoofd zien keilen, zal er veel stroop aan de baard gesmeerd moeten worden. Of wortels uitgedeeld. Of flesjes bier klaargezet. Uiteindelijk horen wij best ook wel op die brave-mensen-lijst, hoor: wij lazen dit jaar dat het een lieve lust was, schreven zonder taalfouten en reisden af naar Spanje, uw land met haar heerlijke appelsienen. Dus lieve Sint, wanneer u daar zo – tijdens de nacht van 5 op 6 december – lichtvoetig over de daken loopt en ter hoogte van onze schoorsteen in uw zak graait: voor ons enkele prentenboeken graag, want wij waren dit jaar behoorlijk braaf.

Isabelle Geeraerts, ‘Hij komt, hij komt, die lieve goede sint’ (De Eenhoorn (3+), 2016)

Isabelle Geeraerts tekende een vrolijk kijk- en zoekboek bij elkaar, waar overigens ook een cd bij zit. Terwijl de Sint zijn weg zoekt op de Wereldkaart der Zeeën, zijn de pieten druk in de weer. En wat doen pieten zoal? Speculaas bakken, geschenkjes inpakken, sinterklaasliedjes zingen. En van huidskleur veranderen, in dit boek althans wél. Wanneer er bijvoorbeeld een piet bloem over zich heen krijgt of in de kolen van de stoomboot valt. Een speels prentenboek dus, waarin je na iedere leesbeurt weer nieuwe details ontdekt!

Maranke Rinck & Martijn van der Linden, ‘Tangramkat’ (Lemniscaat (4+), 2016)

Met dit vindingrijke speelprentenboek, dat een fantasievol verhaal met sobere, gestileerde prenten én zeven puzzelstukjes bevat – gebaseerd op de Chinese tangram, een puzzel met oneindig veel mogelijkheden – kunnen kinderen uren lezen én nieuwe figuren in elkaar knutselen. Het verhaal: een jongen  knutselt uit verveling een tangramkat in elkaar, maar hij vraagt zich af of ze wel gelukkig is. Daarom puzzelt hij een speelkameraadje voor haar, maar dat is niet zo makkelijk als het lijkt, want per ongeluk vormen de zeven vlakken een enthousiaste hond, een bijtgrage krokodil en een woedende stier!

Fijne aanvulling: ter inspiratie werd er ook een website aan het boek gekoppeld, met achtergrondinformatie, filmpjes en foto’s. Aan de slag nu!

Marie-Louise Gay & Gerda Dendooven, ‘Stella, Ster van de Zee’ (Querido (5+), 2016)

Toen Gerda Dendooven een foto in de krant zag, met daarop een vluchtelingkind dat in zee dreef, diende de inspiratie zich aan. En dat vluchtelingenthema schemert door in haar nieuwe prentenboek. Een visserkoppel vindt op een dag een klein meisje in hun netten. Zonder te weten wie ze is en waar ze vandaan komt, besluiten ze haar te houden: ze noemen haar Stella, Ster van de Zee. Maar Stella groeit en groeit, tot ze zo groot is dat ze boven het dorp uitstijgt. Zal ze bij hen kunnen blijven, en wil ze dat eigenlijk zelf wel? Een bijzonder vertederend verhaal over anders zijn, ergens thuishoren.

O jee, kijk daar, een voetje. En daar een handje. Met vingertjes. En nog een voetje. Man, dit is geen vis, dit is een mens.

Siska Goeminne & Riske Lemmens, ‘Ik was er altijd al’ (De Eenhoorn (5+), 2016)

Riske Lemmens maakte samen met Siska Goeminne een ontroerend verhaal over fantasie en geboorte – onder een zoet filosofisch dekentje – vergezeld van schimmige, dromerige illustraties en prachtige stadsportretten. Timon gaat op zoek naar ‘vroeger en langgeleden’: de tijd voordat hij geboren werd, toen zijn moeder nog een meisje was. In zijn gedachten zat hij als een vrolijk kikkervisje verstopt in haar buik of was hij de strepenpoes in de tuin. Mama zag hem misschien niet, maar één ding weet Timon zeker: hij was er altijd al.

De boekpresentatie van Ik was er altijd al vormde de start van de expo ’20 jaar verbeelding’ in bibliotheek Permeke, waar de illustratrice in 2016 tot ‘artist in residence’ werd verkozen. 

Toon Tellegen, ‘Het grote taartenboek’ (Querido (8+), 2016)

De eekhoorn, de mier, de olifant en alle andere dieren uit de verhalen van Toon Tellegen: allemaal houden ze van taart. De meest merkwaardige taarten bakken ze voor elkaar, én smikkelen ze met smaak op: een zwevende taart, een kleine nachttaart met vlammen of een taart tegen verkoudheid en verdriet. Iemand een stukje? Henja Schneider ging in de keuken aan de slag met de 25 taarten uit Tellegens’ verhalen en schreef er recepten voor.

Geplaatst door

Liesbeth is schrijver en verhalenmaker. Schrijft (over) literatuur en ander lekkers.