Den Haag: ‘Zoo ik ièts ben, ben ik een Hagenaar’

En toen waren we drie jaar samen. Ik en mijn romantische wederhelft. Niet ik en de literatuur, want die verhouding dateert al van veel langer. Ik zwier mijn Dille & Kamille-zak met zonnebril en zomerjurkjes – ja, in mijn hoofd scheen de zon al – in de kofferbak. Daar gingen we dan, op het zogenaamde ‘verrassingsweekend’. En dat blééf een verrassing, tot hij – zo ter hoogte van Rotterdam – brak onder mijn vragenvuur.

Den Haag, dus! Het stond niet erg hoog op mijn citytripverlanglijstje, moest het afleggen tegen dromerige bestemmingen die sexier klonken, maar goed: lage verwachtingen staat vaak voor groot contentement. En inderdaad, deze Nederlandse stad wierp mij van de ene literaire ontdekking in de andere, plezierde mijn culinaire lusten en was nog eens zonnig ook.

Een rit doorheen de Nederlandse (kinder)literatuur

Wanneer we op het spoor van Den Haag Centraal de boekenminnende zinsneden lezen, valt meteen de stille liefde voor literatuur op die deze stad voedt. Aan het station loop je zo de Koninklijke Bibliotheek – dat het Kinderboeken- en Literatuurmuseum in zich draagt – binnen: liefdesbrieven, manuscripten en portretten van 6000 schrijvers, en voor de kleintjes interactieve expo’s met Nijntje, Dolfje Weerwolfje en Pippi Langkous die het plezier van jeugdliteratuur en (voor)lezen doorgeven.

KB, Literatuurmuseum & Kinderboekenmuseum – Prins Willem-Alexanderhof 5

Het oudste boekenmuseum ter wereld, daar zijn de Hagenaren terecht fier op. De 19e-eeuwse boekzaal van Museum Meermanno toont pronkstukken uit de geschiedenis van het boek en haar vormgeving. Tijdelijke expo’s in de gaten houden!

Museum Meermanno – Prinsessegracht 30

Boekentraditie sinds 1833

Den Haag is happening, dat merk je aan shopperswalhalla het Spui. Ik voel mijn lief verkrampen bij de aanblik van de helse Primark, en hij begint weer pas te bewegen als ik niet dáár, maar in de naastgelegen Boekhandel Van Stockum – een van Den Haags oudste boekhandels – binnenstap. De koninklijke familie kwam in de 19e eeuw al graag waar nu een uitgebreid aanbod romans, kookboeken én een bijzondere collectie over Indië te vinden is.

Heb je geluk, dan zie je een bekend auteur voorlezen, signeren of een kookboekpresentatie geven. Moe? Zet je neer in koffiebar Bagels & Beans met een verse bagel en een biologische kop koffie voor je neus, en alles komt weer goed. Hier alleen al kan ik een weekendje Den Haag spenderen. Ik zie je zondagavond wel, lief!

Boekhandel Van Stockum – Spui 40

A0210326-14F6-4FA8-B0B3-C8DA547E8194

‘Zoo ik ièts ben, ben ik een Hagenaar’

Het is op verschillende plekken in het straatbeeld te lezen, dit citaat van Louis Couperus (1863-1923): een van Nederlands grootste schrijvers én Hagenaar. Gebeiteld in zijn standbeeld aan het Schelpenpad bijvoorbeeld, waar van mei tot september wekelijks een boekenmarkt plaatsvindt.

Langs de Denneweg met al zijn koffiebars en delicatessezaken – dé bakkersspecialiteit is de Haagsche Kakker (ja, wij moesten ook twee keer kijken) – wandelen we de wereld van de ambassades in. Hier ligt, tegenover de Surinamestraat waar Couperus woonde, het Louis Couperus Museum. In deze stadswijk liepen immers veel van zijn personages rond, zoals in Eline Vere (1889) en Van oude mensschen, de dingen, die voorbijgaan (1906).

Louis Couperus Museum – Javastraat 17

Artistiek lunchen in Franse stijl

Schlemmer is een begrip onder de Hagenaren, en dan vooral kunstenaars en schrijvers. We nemen plaats aan een sfeervol tafeltje op het lichte binnenterras. De kaart zegt dat het er fijn is voor een glaasje wijn, maar het menu doet vooral honger krijgen. Wij laten een suggestiesapje met appelsien, ananas, framboos en banaan aanrukken, en storten ons daarna op de flammkuchen met spek, kaas en bosui, en een gebakken gambatoast met Aziatische salade. Woonden we in Den Haag, we werden hier vaste klant!

Schlemmer – Lange Houtstraat 17

De eetkamer van creatief Den Haag

Wandel je de Paleistuin voorbij, dan kom je in het creatieve Zeeheldenkwartier. In deze oude Haagse wijk met rustige klinkerstraatjes vonden wij twee dagen op rij onze avondmaaltijd. Bij Room, aan het groene Anna Paulownaplein, bleek niet alleen het volk hip, maar ook de keuken heerlijk. Bij valavond probeerden we er de Room-burger met brie en walnoten, en de volgende ochtend trokken de gebakken eieren met zalm de motor weer op gang. Het terras was nog nét iets te koud, maar het eten smaakte hartverwarmend.

Room – Anna Paulownaplein

Een regenboog in een rolletje

Wat verderop vonden we een keuken vol rollende meisjes. Net voor sluitingstijd konden we in het piepkleine restaurant van De Sushimeisjes nog een plekje bemachtigen aan de bar. Voor een goedgevuld sushibord, aangevuld met een frisse wakame- en komkommersalade. Rainbowrol, sunshinerol of crunchy garnaalrol? Hun originele, behoorlijk groot uitgevallen rolletjes – krijg dat maar eens elegant naar binnen – zijn gelukkig heerlijk kleurrijk en een waar feest in je mond. En als dessert: een hoopvolle boodschap. Gotta love these girls!

De Sushimeisjes – Prins Hendrikstraat 69

Geplaatst door

Liesbeth is schrijver en verhalenmaker. Schrijft (over) literatuur en ander lekkers.