Een boek voor elke strandstoel: sweet summer reading in Antwerps groen

Het was me wat deze zomer. De temperaturen schommelden, mijn boekenstapel daalde en de drang om buiten te zitten lezen, bleef maar stijgen. Dus nam ik de strandstoel onder de arm, wandelde door Antwerpen en plofte hem neer in zomerbars en groene uithoeken van de stad. In tegenstelling tot de weergoden weet ik het dus wél zeker: deze vijf boeken verdienen je vakantietijd, en deze vijf plekken een goed boek.

Bar Paniek ⇒ Fien De Meulder, ‘Een redelijk gelukkig huwelijk’ (Polis, 2017)

HET BOEK: Een met vaart geschreven portret van een jonge vrouw die haar plaats zoekt in de wereld, bestaande uit een huis dat nooit proper genoeg is, een man die haar soms de keel uithangt en kinderen die te veel lawaai maken. De Meulder toont in haar debuut wat we allemaal denken, maar niemand durft zeggen. Dat je zelfs in een ‘goed’ huwelijk – wat dat ook mag zijn – soms stevig vloekt en angstig om je heen kijkt. Naar buren die meer plezier maken, of vriendinnen met minder vetrolletjes om het lijf. Ontwapenende zomerlectuur die de druk van de ketel haalt!

Cadeautje van de uitgeverij: hier lees je de eerste vijftig pagina’s!

DE PLEK: Bar Paniek verhuisde in 2015 van haar bric-à-brac boot aan het MAS naar het vasteland aan het Kattendijkdok. Ze namen hun planten en laidback sfeer mee, en werden een ‘ontmoetingscentrum voor artistieke kruisbestuiving’, gerund door kunstenaarscollectief Time Circus. Geen paniek in Bar Paniek, dus: zet je gerust met een glas rosé tussen de bloembakken. Deze zomerbar kan je met gemak even eerlijk noemen als de roman, want ook hier word je redelijk gelukkig. A match made in heaven.

Bar Paniek – Kattendijkdok/Oostkaai 21B 

De Serre & Den Botaniek ⇒ Marjolijn van Heemstra, ‘En we noemen hem’ (Das Mag, 2017)

HET BOEK: Hoe leven verhalen in families? Marjolijn van Heemstra – Nederlandse auteur, theatermaker en columnist voor Trouw – onderzocht het tijdens haar zwangerschap. Tegen een strakke deadline – de geboorte van de baby – start ze een speurtocht naar de werkelijke geschiedenis van oom Frans: een overleden oom, oorlogsverzetsheld én familielegende, waarnaar ze haar toekomstige zoon wil noemen. Gaandeweg begint ze te twijfelen of ze haar kind hiermee wel wil opzadelen. Een spannend stuk oorlogsliteratuur, dat vragen opwerpt over goed en fout, terrorisme en het construeren van je eigen familiemythes.

DE PLEK: Lezen in de meest feeërieke tuin van Antwerpen, het blijft een goede combinatie. De kruiden- en bloemenperken van Den Botaniek zijn een verademing in de drukke binnenstad, en vormen regelmatig het decor voor poëziewandelingen, zoals de Tuin der Poëten. Naast de tuin ligt in De Serre een experimentele lunchbar verscholen. Een Serre-burger, sardienensalade of gewoon een goede koffie: alles smaakt even lekker op dit stemmige, groene binnenplein.

De Serre – Lange Gasthuisstraat 29-31 

Zomerbar & Noordkasteel ⇒ Margot Vanderstraeten, ‘Mazzel tov’ (Atlas Contact, 2017)

HET BOEK: Auteur-journaliste Margot Vanderstraeten geeft een bijzondere inkijk in de gesloten wereld van de Antwerpse orthodox-joodse familie Schneider, waar ze tijdens haar studietijd de kinderen zes jaar begeleidde bij hun huiswerk. In deze leefwereld met ogenschijnlijk bizarre religieuze wetten en eeuwenoude tradities drong een open houding zich op. En zo vertelt ze haar verhaal ook: vanuit een frisse geest, zonder delicate onderwerpen te ontwijken, zoals de Palestijnse kwestie en homoseksualiteit. Een noodzakelijk boek over diversiteit, waarin respect, nieuwsgierigheid en vriendschap de verschillen overstijgen.

DE PLEK: De Zomerbar, met strandstoelen in het zand en hangmatten in de bomen, zorgt jaar na jaar voor summerness en leesplezier. Vooral in de Zomerbibliotheek dan, waar je kan rondneuzen in de uitgebreide collectie prenten- en kinderboeken. Liever een kalmer plekje? Dan liggen de steigers van de bosrijke vijver aan het Noordkasteel op je te wachten in de Scheldebocht. Pure rust en natuur, daar!

Zomerbar Zomer Van Antwerpen – Sloepenweg 

The School of Life & Munthof ⇒ Arundhati Roy, ‘Het ministerie van Opperst Geluk’ (Prometheus, 2017)

HET BOEK: Twintig jaar na haar wereldwijd geprezen debuut, De god van kleine dingen, is hij er eindelijk: de tweede roman van de Indiase schrijfster en politiek activiste Arundhati Roy. Opnieuw neemt ze de lezer mee naar het India van vandaag, weerspiegeld in de verhalen van een uiteenlopende kudde personages die ze kunstig met elkaar vervlecht. In de kastenmaatschappij zijn hun kleurrijke levens naar de rand van de samenleving verbannen. Maar, hoewel ze beschadigd zijn door hun omgeving, blijven ze steeds liefde en hoop vinden. Een liefdesgeschiedenis en een maatschappelijke aanklacht ineen, een roman van vlees en bloed.

DE PLEK: Jawel, hier aan het grasveld van het Munthof is Alain De Botton’s School of Life gevestigd. Leg je languit in het gras – perfect voor een picknick overigens! – of drink iets op het gemoedelijke terras. Naast workshops met ‘goede ideeën voor het dagelijks leven’ heeft The School of Life ook een kleine boekhandel met filosofisch georiënteerde boeken en een sympathiek koffiebarretje. Tip voor wanneer je boek te snel uit is!

The School of Life – Muntstraat 2 

Bar Left & Galgenweel ⇒ Zita Theunynck, ‘Het wordt spectaculair. Beloofd.’ (Vrijdag, 2017)

HET BOEK: Een bitterzoete liefdesroman in een beeldende, rechttoe rechtane taal, over het liefhebben van de liefde en voor iemand durven kiezen ondanks twijfels en kwetsuren. Alles draait rond Anna, die huilend op het perron in Montpellier staat, wanneer ze de 23 brieven die Leonard haar enkele maanden schreef, per trein van zich ziet wegrijden. Die brieven krijg je meteen ook te lezen, los van het verhaal: het zijn kapstokjes waaraan hun liefdesverhouding later zal worden opgehangen, van hun vrolijke verliefdheidsroes tot de emotioneel onwennige paringsdans aan het eind.

Lees hier de recensie van ‘Het wordt spectaculair. Beloofd’!

DE PLEK: Naast het hoge riet van het Galgenweel – het grootste zeilmeer van ons land – ligt Bar Left op een hoopje wit zand. Hier op Linkeroever waan je je in een vergeten stukje Antwerpen, te midden van bos en water. Enkele zomerzondagen zorgt Titi’s Food Factory er bovendien voor een biobrunch – bananenbrood, eitjes, veggie spreads … – en ik kan zeggen: hij is o-ver-heer-lijk. Net als dit romandebuut.

Bar Left – Katwilgweg 

En nu maar hopen op een mooie nazomer! Wat is jullie fijnste buitenleesplekje?

Geplaatst door

Liesbeth is schrijver en verhalenmaker. Schrijft (over) literatuur en ander lekkers.

4 reacties op ‘Een boek voor elke strandstoel: sweet summer reading in Antwerps groen

  1. Van “Het wordt spectaculair. Beloofd.” en “Een redelijk gelukkig huwelijk” heb ik allebei genoten in mijn tuinstoel. Benieuwd naar “Mazzel tov”. ❤ jouw blog trouwens!

    Geliked door 1 persoon

      1. Nog niet gelezen. Net begonnen in “Liefde” van Karl Ove Knausgaard. En bedankt 🙂

        Like

Reacties zijn gesloten.