Antwerpen in koffie en boeken

Het is algemeen geweten: boekenliefhebbers en koffie, dat is een natural blend. Daarom nestel ik mij dit weekend in een vintage zetel naast een duo sanseveria’s, met voor de neus een dampend kopje van het zwarte goud. Alleen nog antwoord geven op de vraag die op ons aller lippen brandt: WAAR? Want Antwerpen heeft zowat evenveel koffiebars als een bibliotheek boeken. Daarom scheid ik voor jullie – lezers met koffiesmaak – het kaf van het koren.

#1 Café Boekowski

Gent heeft Le Bal Infernal, Leuven heeft Barbóék en Antwerpen heeft sinds het voorjaar van 2017 Café Boekowski. Eindelijk een volwaardig boeken/podiumcafé, of zoals ze het zelf zeggen: een ‘gebruikte boeken’ café. Je leest of ruilt er boeken (mét persoonlijk tekstje), speelt er gezelschapsspelletjes of beleeft er literaire en muzikale optredens. En dat allemaal bij een heerlijke espresso, een ‘Boekowski Sin’ (de alcoholvrije cocktail met limoen en gember) of een Boekowski-variatie op de Aperol Spritz met Italiaanse artisjokkenlikeur. Toen ik er de eerste keer over de vloer kwam, wist ik het al: dit is een warm buurtcafé dat liefde voor literatuur ademt.

Café Boekowski – Bolivarplaats 4

#2 Charlie’s

Bij Charlie’s draait alles rond gastvrijheid. De gemoedelijke sfeer en vooral de glimlach van bevlogen uitbaatster Charlotte doen wonderen. Én de koffie natuurlijk! Blader even door de tijdschriften of neem er een ontbijtje bij, want de ambachtelijke perenconfituur en groententapenades zijn een absolute zaligheid. Deze koffiebar won dan ook niet zomaar de Best Coffee Bar Award 2017. Mijn favoriet? De almondoccino!

Charlie’s – Volkstraat 66

#3 Buchbar

‘That’s something that annoys the hell out of me — I mean if somebody says the coffee’s all ready and it isn’t.’ Met dit citaat uit Catcher in the rye kom je binnen op de website van Buchbar, de koffiebar/boekhandel van Kim Hertogs. En inderdaad, hier voel je de aandacht voor goede, lokale koffie, verse taart en mooi vormgegeven boeken. In het aanbod vind je de betere literatuur en non-fictie, maar ook tote bags, notebooks en zelfs beachpalletjes. Een buchbar met een persoonlijke toets, klein maar fijn.

Buchbar – Scheldestraat 79

#4 Kaffeenini

In het kleine zusje van lunchbar Barnini – al jaren een vaste waarde op vlak van koffie en bagels – kom ik graag. Heel graag. En nog het liefst op een zonnige dag, want onder de gele parasols op het terras, dat zich over het Prekersplein aan de Nationalestraat uitstrekt, is het zalig zitten. Met een boek, een bagel én een bakje troost. Volgens de tagline drink je hier bovendien ‘happy coffee’, wat niet verwonderlijk is met toppings als chocolade, karamel en cookie crunch. Meer heeft een mens niet nodig voor een momentje geluk.

Kaffeenini – Nationalestraat 114A

#5 Revista

Aan het Museum voor Schone Kunsten op het Antwerpse Zuid ligt ten slotte Revista, een bijzonder koffieplekje voor magazineliefhebbers. De krant, een vrouwenblad of vaktijdschrift? Bij Revista drink je je kopje koffie terwijl je de verhalen van de dag leest. De menukaart laat je kiezen uit meer dan vijftien variaties, waar tegelijkertijd ook de geschiedenis van kranten en koffie uit de doeken wordt gedaan. De perfecte plek om achterstallige lectuur in te halen!

Revista – Karel Rogierstraat 47

IMG_0144

Geplaatst door

Liesbeth is schrijver en verhalenmaker. Schrijft (over) literatuur en ander lekkers.

2 reacties op ‘Antwerpen in koffie en boeken

Reacties zijn gesloten.