Heikki Verdurme & Katrien Van De Steene, ‘NEST kookboek’ / Dagny Rós, ‘Easy nordic’

Een kerstmenu van aperitief tot dessert, dát plande ik op tafel te toveren voor deze blogpost, en wel op basis van twee kookboeken uit 2017. Maar. De week voordien had ik gelezen over nagelbijtende kerstkokkinnen die nachtelijke paniekaanvallen hadden nog vóórdat ze de keuken waren in gekropen. Omdat ze – wanneer ze hun ogen sloten – de aangebrande kalkoengeur vanuit de oven in hun neusgaten voelden kruipen en de rode cranberrysaus van de keukenmuren zagen druipen.

Hier niet zo. Toch niet daarom. Mijn lichaam vertoont zelden symptomen van ‘Stressmis’ bij het betreden van de culinaire veldslag. Wanneer dan? Wel, bij de gedachte dat er zo’n hon-der-den kookboeken per jaar worden gepubliceerd, en ik de béste recepten wou vinden. Toch. Ik adem rustig verder. En enkele boekenwinkels later zijn er opeens twee die voor mij bestemd lijken.

Heikki Verdurme en Katrien Van De Steene bundelden recepten uit de kookspecials van lifestylemagazine NEST en verzorgden ook meteen de fotografie en vormgeving. Het werd een kookboek met heerlijk grote, warme foto’s en ‘200 eenvoudige recepten met een twist’. Na een vluchtige blik door de hoofdstukken ‘Lente’, ‘Zomer’ en ‘Herfst’ blader ik door naar de winterrecepten. Daar vind ik – na een strenge eliminatieronde (keuzestress, weet je wel?) – ideeën voor mijn aperitief, hapjes, hoofdgerecht én dessert.

Er is altijd véél eten. Ik vind het erg als de porties afgemeten zijn. Net genoeg is so not sexy! – Dagny Rós

#doemaargewoon. Met die hashtag op de cover gooit Dagny Rós – IJslandse in Antwerpen, tv-kok en uitbundige spring-in-‘t-veld (hoezo, Scandinaviërs zijn terughoudend?) – meteen een natte dweil in het gezicht. En doe er meteen ook maar #hygge en #togetherness bij. Want daar draait dit warmhartige boek om: pure familiegerechten zonder franjes, een natuurlijke keuken die gul en gezellig is. En uiteraard goed volk rond de tafel. Laat dat mij nu op het lijf geschreven zijn!

Champagne met veenbessen (NEST, p. 249)

Een easy-peasy sprankelende cocktail van fris en zoet om de avond mee in te zetten en op elkaar te toosten. Bijvullen mag! Waar blijven die hapjes?

D43E2CDD-0899-41BE-AA52-B83CDC6136E3

Peperkoek met bloedworst en appel, zalm met gin en citrus & pecannoten met geitenkaas en cranberry’s (NEST, p. 246, 248 & 253)

Drie hapjes met elk een eigen smaak. Het zoete van de peperkoek, het scherpe van de zalm en het knapperige van de noten gaan toch wonderwel samen. Bij de testproevers hier was de hapjesplank in no time leeg!

FEF9F8E0-552A-4C79-93C5-79FAE71B4399

Carpaccio van Sint-Jakobsvruchten en pompelmoes (Easy nordic, p. 190)

Helemaal wég was ik van dit frisse voorgerecht. De zure citrussmaken zijn trouwens een perfecte hongeraanscherper. Klaar voor de soep, jongens!

5272439B-CA08-4550-B0DB-21629A379C9E

Vikingsoep met rode biet en zoete aardappel met mierikswortelcrème (Easy nordic, p. 31)

Soep wordt niet Scandinavischer dan dit. Je slurpt er de smaak van het Noorden zo mee binnen. Trouwens, rode biet en mierikswortel: wat een heerlijke combinatie!

40B89885-D824-4F67-9BB8-F8A26A3F6271

Gevulde kalkoenfilet met bospaddenstoelen & frieten van zoete aardappel met yoghurtdip (NEST, p. 274 & 284)

Zijn we aangekomen bij de pièce de résistance. Een mooie vervanger van de klassieke kalkoen in de oven is deze karaktervolle kalkoenrollade met een frisse yoghurtsaus die zijn donkerheid doet oplichten. De zoete aardappel is een heerlijke vervanger van doorsnee aardappelfrietjes.

F75EF5CD-02FB-4382-B26C-E78D3F280DBE

Financiers met frambozen (NEST, p. 300)

Even bekomen? Of misschien al wat cadeautjes uitgepakt? Dan weet je dat het tijd is voor het noodzakelijke zoetje dat het diner afrondt. Deze amandelgebakjes zijn simpel, lekker en niet te zwaar. De ideale afsluiter van een kerstdiner, dus!

EE48CA6E-1B1D-42FE-93EE-663182EBED83

Geplaatst door

Liesbeth is schrijver en verhalenmaker. Schrijft (over) literatuur en ander lekkers.

2 reacties op ‘Heikki Verdurme & Katrien Van De Steene, ‘NEST kookboek’ / Dagny Rós, ‘Easy nordic’

  1. Ziet er heerlijk uit! Bij ons beginnen we met een spinazie soepje, daarna kalkoen met zelfgemaakte aardappelkroketten en als toetje ( als het lukt!) een smeltende chocolade bal 😀

    Like

Reacties zijn gesloten.