4 verhalen uit het winterwonderland van de Efteling

Als je een broer hebt die ervan droomt in een huis te wonen ontworpen door Anton Pieck himself, dan kom je al eens vaker in de Efteling. Eind 2017 beleefden we dus weer twee dagen vol sprookjesfiguren, twinkelende lichtjes, knetterende vuurkorven en een flinke klodder sneeuw op elke zingende paddenstoel. Je zou haast vergeten dat achter al die magische pracht verhalen van goede jeugdliteratuur schuilgaan. Véél verhalen. Ik vertel u er vier.

1. Sprookjes en verhalenvertellers

Het verhaal: Hét Sprookjesboek van de Efteling (Ploegsma, 2009) met 34 vertellingen – waaronder De Indische Waterlelies van Koningin Fabiola – die in het Sprookjesbos staan uitgebeeld. Om in de sfeer te komen of juist om na te genieten, dit (luister)boek is altijd fijn om (voor) te lezen of te beluisteren. Hoe ging dat verhaal van Langnek ook alweer?

Mijn favoriet uit het Sprookjesbos? Dat is het bitterzoete verhaal van ‘Het meisje met de zwavelstokjes’: ‘In de sneeuw blijft dit meisje, in kou overleden/ Haar mond in een glimlach, een glimlach van vrede/ Het is de kracht van de liefde die altijd wint/ Het geluk is voor eenieder, en nu ook voor dit kind’

De belevenis: Magie, nostalgie en romantiek: dát is het Sprookjesbos. Het Efteling-verhaal begon in 1952 met tien sprookjes, ontworpen door illustrator Anton Pieck die nog jarenlang attracties en pleinen voor de Efteling zou ontwerpen, totdat hij zijn werk in 1975 doorgaf aan Ton van de Ven. Hij bleef erg betrokken tot hij in 1987 stierf, mét een onafgemaakte tekening op zijn tekenplank. Vandaag wordt zijn artistieke erfenis nog steeds gekoesterd en blijft het bos tot ieders verbeelding spreken.

 

2. De stad waar Raven Ruyters zullen zijn

Het verhaal: Paul van Loon – je weet wel, die van De griezelbus en Dolfje weerwolfje – vertelt in Raveleijn en De bende van de witte veer (Leopold, 2011/2017) het verhaal van de magische stad Raveleijn, waar vijf broers en zussen terechtkomen nadat enkele raven hen door een mysterieuze stadspoort leiden, waarna ze in volwassen ruiters te paard veranderen. Ze blijken de Uitverkoren Vijf te zijn die Raveleijn moeten bevrijden van de verschrikkelijke graaf Olaf Grafhart. En dat belooft alvast een bitse strijd te worden, want die heeft een vijfkoppig monster achter de hand.

De belevenis: Raveleijn: dat is een boekenreeks, een luisterboek, een tv-serie, een game én een parkshow. Jawel. De show draait vooral rond het hoogtepunt in het verhaal: het grote gevecht tussen het monster en de vijf kinderen. Verwacht een spannend, kleurrijk spektakel met paardenacrobatie, water en vuur in een reusachtige tribune. Ten strijde!

 

3. Het paleis van de koning en de pannenkoeken van Polle

Het verhaal: In het Efteling Gouden Boekje Symbolica (Rubinstein, 2017) levert bakker Polle honderd pannenkoeken af aan het paleis Symbolica. Aanvankelijk wordt hij door lakei O.J. Punctuel tegengehouden, maar tot zijn grote vreugde neemt tovernar Pardoes hem mee op een wonderlijke reis vol tovertwinkels, fabelvissen en koninklijke champagne. In het kinderkookboek Polles Pannenkoekenboek (Spectrum, 2015) geeft de paleisbakker bovendien al zijn pannenkoekengeheimen prijs.

‘De koning gaf Polle een hand. ‘En dan ben jij vast Polle, de bakker van de beste pannenkoeken van Symbolica!’ zei hij. ‘Ga snel zitten en vertel ons: wat is je geheim?”

De belevenis: Op enkele meters van Symbolica: Paleis der Fantasie – stap hier zelf eens in een fantasievaarder voor een ritje door het paleis! – ligt pannenkoekenrestaurant Polles keuken, waar potten en pannen je gezellig om de oren vliegen en de vuile vaat metershoog opgestapeld is. De zoete pannenkoeken zijn er heer-lijk, maar de hartige nog veel beter. Wij gingen dit keer voor de spekpannenkoek met ui: yum!

 

4. Een baron, Witte Wieven en een mijn vol goud

Het verhaal: Jeugdauteur Jacques Vriens schreef met Baron 1898 (Van Holkema & Warendorf, 2015) een historisch avonturenverhaal over hoogmoed, hebzucht en liefde. Wanneer Jochem reiziger Gustave over de Zompige Heide helpt – een berucht gebied beschermd door de mythische Witte Wieven – steelt die uit een grot een klompje goud. Jaren later duikt hij weer op als de hebzuchtige Baron Hooghmoed, die op dezelfde plek een goudmijn bouwt. Samen met Jochem daalt hij af naar de duistere dieptes van de mijn, op zoek naar goud, tot er mist opduikt. De eeuwige mist van de Witte Wieven.

‘U was gewaarschuwd, ongehoorzamen. Wij Witte Wieven waken over het goud, en saboteren uw afdaling. Hoogmoed komt voor den val!’

De belevenis: De Schrik van de Efteling (en dan vooral van mij): Baron 1898. Een negentiende-eeuwse goudmijn, waar je – na kennismaking met Baron Hooghmoed en het akelige gezang van de Witte Wieven – een dive coaster in stapt die een vrije val maakt in de mijn. En probeer dán maar ‘ns dat vrolijke uitstapdeuntje uit je hoofd te krijgen. ‘Op grote diepte wacht de rijkdom’: dat zal wel, maar ik ben too chicken om het aan te durven. Jullie wél goudzoekers?

 

Geplaatst door

Liesbeth is schrijver en verhalenmaker. Schrijft (over) literatuur en ander lekkers.