#elkverhaaltelt: Studio Sesam – diversiteit in woord en beeld

Op 17 september 2018 organiseerde het Vlaams Fonds voor de Letteren samen met Iedereen Leest een conferentie over diversiteit in de letteren in de KVS in Brussel. Als blogger schreef ik voor #elkverhaaltelt – de blog van het VFL rond literaire initiatieven die aandacht schenken aan diversiteit – dit stuk over Studio Sesam.

Schermafbeelding 2018-04-25 om 10.22.14Zeg je jeugdboeken en diversiteit, dan kom je al gauw bij Studio Sesam terecht. Dit multiculturele kinderliteratuurproject – met Ingrid Tiggelovend als drijvende kracht – geeft superdiverse prentenboeken uit. Van sterke meisjes tot Marokkaanse personages: elk verhaal wil de samenleving van nu weerspiegelen en bruggen bouwen tussen gemeenschappen. De vruchtbare samenwerking tussen de auteur-illustratorduo’s – waaronder #elkverhaaltelt-ambassadrice Fatinha Ramos! – zijn telkens per twee gebundeld in een kleurrijk prentenboek mét ‘samen spelen en leren’-opdrachten. Ik koos er enkele uit!

Asma Ould Aissa & Annemarie Vermaak, ‘Safia en de droombellen’ (2015)

‘Safia denkt na. Zou ze mevrouw Hark helpen? Ze kijkt haar buurvrouw aan. Haar mondhoeken hangen naar beneden. Net zoals de bloemen in haar tuin.’

#elkverhaaltelt-thema: vriendschap en lekkernijen

Verhaal: Als Safia een briwat met honing eet, kan ze wensen laten uitkomen. En dat weet Mevrouw Hark, de brommende buurvrouw die de mooiste bloementuin van de stad wil en haar om hulp komt vragen. Safia en de droombellen is een fantasierijk verhaal met romantische pastelpotloodtekeningen, waarin bakkers Zahnoun en Van der Graan vrolijk samenwerken, ‘wajoow’/‘tas inoe’ gangbare taal is en iedereen gek is op briwats. Zelfs poes Molly!

Samen spelen en leren: Heerlijk zoete briwats bakken.

fullsizeoutput_10ea

Khadija Timouzar & Inge Lavrijsen, ‘Een goal voor Imane’ (2015)

‘Ha, ha, moet je dat zien. Meisjes kunnen toch niet voetballen?’ roepen de jongens.’

#elkverhaaltelt-thema: gender en rolpatronen

Verhaal: Imane en Helena houden van voetballen, maar de jongens uit de buurt vinden dat niets voor meisjes. Schrijfster Khadija Timouzar liet zich inspireren door het leven op het Antwerpse Kiel, terwijl Inge Lavrijsen haar illustraties in een driedimensionaal decor zette, waardoor de beelden helemaal beginnen te leven. In Een goal voor Imane maakt kleur onder vrienden en vriendinnen niets uit, wordt er merguez gegeten en kunnen meisjes wat ze willen. Ja, ook voetbal.

Samen spelen en leren: Muurbal, trefbal, ballontennis en fopbal spelen.

fullsizeoutput_10e5

Winny Ang & Fatinha Ramos, ‘Op zoek naar Yori’ (2015)

”Er zit helemaal niks op je schouder.’ ‘Toch wel’, zegt het meisje met de toverbal. ‘Maar het is een toverkameleon: je ziet hem alleen als je hem nodig hebt.”

#elkverhaaltelt-thema: anders zijn en pesten

Verhaal: Farah, een meisje met superlange armen, heeft slechts één vriend: Yori, de kameleon. Wanneer hij zoek raakt, krijgt ze onverwachts hulp van kinderen uit de buurt om hem te vinden. Een verhaal over denkbeeldige vriendjes, kikkers in de keel en de kracht van het anders zijn, met dromerig artistieke illustraties van de Belgisch-Portugese Fatinha Ramos, ook wel de ‘Frida Kahlo van Antwerpen’ genoemd. Fijne meerwaarde: Op zoek naar Yori is ook te beluisteren als luisterboek!

Samen spelen en leren: Denkbeeldige vriendjes tekenen en thuis een schuilplek maken.

283DA270-26AA-47DD-A529-807A962808A5

Atilla Erdem & Peggie De Sager, ‘De huissnuiver’ (2015)

‘Als iedereen slaapt, ga ik op zoek naar huizen die gezellig zijn. Daar snuif ik gezelligheid op. Heerlijk.’

#elkverhaaltelt-thema: eenzaamheid en gezelligheid

Verhaal: In De huissnuiver – een spannend verhaal met cartooneske illustraties – komt een eenzame blanke man de gezelligheid opsnuiven bij Salim en Sabah, kinderen in een Turks gezin. Die gezelligheid wordt gesymboliseerd door de geur van appelthee, het handgeknoopt tapijt, de mooie kleurige hanglamp en vers gebakken baklava. En samenzijn. Want dat wil iedereen, toch?

Samen spelen en leren: Over gezelligheid spreken en tekenen, appelthee maken en een zoek-de-zeven-verschillen-spel.

fullsizeoutput_10de

Petra Beeckx & Dieter De Schutter, ‘Het Wispelturig Windorkest’ (2017)

‘Maar ik heb iets om de donkere wolken te overwinnen,’ zegt ze. ‘Kijk naar me, dan blaas ik je windkracht in.’

#elkverhaaltelt-thema: afscheid en verlies

Verhaal: Rizon hoort het buiten stormen, maar ook binnen, want ‘mama en papa razen als orkanen tegen elkaar’. Als mama de volgende ochtend weg is, denkt hij dat ze is weggewaaid en gaat hij haar zoeken. Het Wispelturig Windorkest is een poëtisch, troostend verhaal over afscheid nemen, met onbevangen schetsen die de wind in zich dragen en een krachtig symbolische tekst: het Windorkest dat ‘alles in de war blaast’, Rizon die windstil wordt als hij mama mist en Madame Pom-Pon die hem windkracht inblaast. Van een subtiele pracht!

Samen spelen en leren: Muziekinstrumenten knutselen en wolken tekenen.

fullsizeoutput_10e6

Studio Sesam organiseerde in 2017 het eerste Sesam-festival, waar auteurs en illustratoren aan het woord komen en je workshops rond diversiteit in verhalen kan volgen.

Meer weten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg Studio Sesam op Facebook!

 

Geplaatst door

Liesbeth is schrijver en verhalenmaker. Schrijft (over) literatuur en ander lekkers.