Het verhaal van de Bûche de Noël: Sneeuwwitte rolbiscuit met kokos en granaatappel

Kerstbuche, kerststronk, Bûche de Noël. Ooit stond het in Germaanse contreien voor een houtblok dat tijdens de kerstnacht op het vuur werd gegooid – als het de hele nacht bleef branden, zou het nieuwe jaar goed worden – maar vanaf de jaren 1920 maakten de Fransen er een kerstdessert van. De rolbiscuit met botercrème – vormgegeven als boomstam en gedecoreerd met meringue paddenstoelen, marsepeinen hulstblaadjes en poedersuikersneeuw – is ook vandaag nog in menig Vlaamse huiskamer een verplicht nummertje.

Dit is de Bûche de Noël 2.0. Een traditionele rolbiscuit, maar dan minder zwaar op de maag. Elk kerstdiner kan immers wat luchtigheid gebruiken. Ik besmeerde de kaneelbiscuit met een amandel-citroencrème van frisse plattekaas, en werkte af met kokos, granaatappel en geroosterde amandelschilfers.

Voor de rolbiscuit met kaneel en cointreau:

 • 5 eieren
 • 150g suiker
 • 5 el melk
 • 150g zelfrijzende bloem, gezeefd
 • Snuifje zout
 • 2 tl kaneel 
 • 50 ml cointreau (of oranjebloesem als je liever geen alcohol hebt)

Begin met de eieren te splitsen. Klop de eidooiers samen met de suiker op tot ze van geel naar wit gaan. Giet de melk, het zout en de kaneel erbij en voeg beetje bij beetje de gezeefde bloem toe. Meng alles goed.  Klop het eiwit stijf en spatel het voorzichtig onder het deeg. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en smeer het deeg erop uit. Bak 10 minuten op 180 graden. Laat afkoelen, draai hem om, verwijder het bakpapier en besprenkel met cointreau of oranjebloesem.

Voor de amandel-citroencrème:

 • 250g plattekaas (bijvoorbeeld Philadelphia)
 • 120g boter, gesmolten
 • 50 ml room
 • 100g vanillesuiker
 • Sap van 1/2 citroen
 • 1/2 tl amandelextract

Meng de boter, plattekaas en room onder elkaar. Voeg er de vanillesuiker, citroensap en amandelextract aan toe. Klop op tot een stevige crème die goed smeerbaar is.

Afwerking:

 • Pitjes van 1 granaatappel
 • Geroosterde amandelschilfers
 • Geraspte kokos

Besmeer de biscuit met een deel van de crème en granaatappelpitjes. Rol hem nu op aan de lange kant. Leg hem neer op een taartschotel en werk af met de rest van de crème, kokosrasp, granaatappel en amandelschilfers.

 

Geplaatst door

Liesbeth is schrijver en verhalenmaker. Schrijft (over) literatuur en ander lekkers.

Een reactie op “Het verhaal van de Bûche de Noël: Sneeuwwitte rolbiscuit met kokos en granaatappel

Reacties zijn gesloten.